– Vi ville redde verden, og PANGSTART hjalp oss

GLEDER SEG: TotalCtrl-gründer Charlotte Aschim viser fram handlelisten i appen som skal gi forbrukere full oversikt over hva de har av mat i skapet. (Foto: Mari Kristine Buckholm)

Etter vårens PANGSTART har det kun gått én vei for TotalCtrl-gründer Charlotte Aschim. Før året er omme presenterer hun appen som skal redusere nordmenns matsvinn.

Av Mari Kristine Buckholm, 19. september 2017

– Vi ville redde verden, og PANGSTART hjalp oss

Lanserer unik app:

.

– Idéen kom da jeg jobbet på Kiwi under studiene. Jeg så all maten som måtte kastes, noe jeg ble ganske oppgitt over. Derfor begynte jeg å skrive datobøker for å få bedre oversikt, særlig over hermetikk og den type varer som vi ikke sjekket dato på, forteller Charlotte Aschim.

29-åringen har mastergrad i eiendomsfag fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Ås, og er utdannet overingeniør. Nå er hun også gründer og daglig leder av TotalCtrl.

.

Ga idéen liv

Allerede under studietiden på Ås lekte Aschim med tanken på å automatisere datooversikten, men la idéen på vent fram til 2017. Etter fullførte studier og seks år i anleggsbransjen, hvor hun jobbet med droneflyging, 3D-modellering og konstruksjoner, tok hun opp planene sine igjen.

– Mot slutten av fjoråret fikk jeg med meg en av mine nærmeste venninner, som er butikksjef på Kiwi. Hun har fagtyngden og jeg har IT-kunnskapen. Først laget vi løsningen som et internverktøy for dagligvarebransjen. Så bygget vi på derfra, forteller Aschim. Hun utdyper:

– Vi trodde det var dagligvare- og matserveringsbransjen som kastet mest mat, men forskning viser at forbrukerne står for hele 61 prosent av alt matsvinn. Og hovedårsaken er utløpsdato. Det var det vi tok utgangspunkt i da vi videreutviklet løsningen.

.

Oversikt og oppskrifter

I dag har Aschim og medgründer Ingrid Østby med seg totalt ti personer i TotalCtrl-teamet og målet er å utvikle en app som gjør det enkelt for privatpersoner å holde styr på maten de har i skapet.

– Den løsningen vi lager nå, fungerer slik at du handler maten din på nett via en app kalt «Handleriet», som er vår kunde. Appen er satt sammen av en vanlig kjøpsapp og vår mer bærekraftige teknologi. Det vil si at når du får maten levert hjem, vil alle varene dukke opp i appen sortert på utløpsdato, og du vil bli varslet før varene går ut på dato, forklarer gründeren.

Med andre ord gir appen deg oversikt over maten du har i hjemmet – og mulighet til å bruke den før det er for sent.

– Du kan også velge å få autogenererte matoppskrifter ut fra det du har i skapet, uansett hvor lite eller mye du har. Slik får du hjelp til å vite hva du kan bruke maten til, legger hun til.

Siste innspurt

Og det beste av alt: Appen er gratis for forbrukerne. Per dags dato er Total Ctrl koblet opp mot Handleriets kjøpsapp, og du må kjøpe varene din der dersom du vil bruke løsningen.

Men det er også mulig å legge til mat du kjøper i tradisjonelle butikker manuelt, slik at du får fullstendig oversikt.

– Vi vil hjelpe forbrukerne, og tror det best kan gjøres gjennom digitalisering og automatisering. Da må vi gå sammen med noen som er på digitale plattformer, understreker overingeniøren.

Etter planen skal appen lanseres mot slutten av 2017, og teamet er nå godt i gang med testing og siste finpuss.

.

PANGSTART viktig

Men før vårens PANGSTART-program (i regi av Smart Innovation Norway), var TotalCtrl fortsatt i startfasen og langt unna et ferdig produkt.

– Ideen var på et tidlig stadium da programmet startet. Vi var veldig opptatte av at løsningen vår skulle redusere matsvinn, som igjen ville redde verden. Men gjennom PANGSTART ble vi drillet i å tenke mer på forretningsbiten. Vi fikk hjelp til i å spisse det vi hadde fra før og i tillegg tenke på hvordan vi kan tjene penger på konseptet, hvem som er kundene og hvem som er forbrukerne, sier Aschim.

Etter PANGSTART har det skjedd mye. Først og fremst har TotalCtrl-gründerne signert en toårig kontrakt med sin første kunde, Handleriet. I tillegg har de blitt en del av Smart Inkubator hos Smart innovation Norway.

.

San Fransisco neste

Og som om ikke det var nok; i oktober reiser Charlotte til San Fransisco som én av 20 utvalgte kvinnelige gründere og investorer fra Norge.

– Det er et initiativ fra She Community, som ønsker å fremme kvinnelige gründere og investorer i en mannsdominert verden. Hensikten med turen er å lære seg å investere i selskaper, hvordan bli en god investor i tillegg til gründer. Åh, jeg gleder meg, utbryter Aschim – og smiler fra øre til øre.

Det har hun god grunn til.