Won Pangstart Gründer: "In the beginning, nobody understood what we were doing"

 
 

Völur vant «nye» Pangstart Gründer:

– I starten var det få som skjønte hva vi drev med

Torsdag arrangerte Smart Innovation Norway «eksamen» for deltakerne i Pangstart Gründer – i form av DemoDay. Åtte lovende startups presenterte sitt produkt for et panel med fageksperter og investorer.

Av Mari Kristine Buckholm, 22. november 2019

«Førsteplassen har enorme konkurransefortrinn. Markedet, teamet og ideen er alle godt begrunnet og de viser til innovasjon som verden ikke har sett lignende til. Bedriften selv bruker sitater som ‘fungerer dette, vil det være vår månelanding’, og investorpanelet har tro på at guttene i Völur kommer til å nå langt.»

Slik lyder juryens begrunnelse for hvorfor de plukket ut nettopp Völur som vinner blant åtte sterke deltakere i høstens Pangstart Gründer.

– Dette har vært en veldig bra reise. Pangstart har hjulpet oss på flere områder, spesielt i forhold til hvordan vi kommuniserer de komplekse utfordringene i kjøttindustrien og hvordan vi løser dem. Vi setter stor pris på programmet og hjelpen vi har fått, sier en glad Robert Ekrem.

Han er CEO og én av tre medgrunnleggere av oppstartsselskapet som stakk av med den gjeve førstepremien på 100.000 kroner.

– Presentasjonen er kritisk

Smart Innovation Norways forretningsutviklingsprogram Pangstart har i år gjennomgått en make-over og blitt delt opp i tre ulike tilbud – basert på hvor gründerne befinner seg i sitt løp. Høstens Pangstart Gründer er det første programmet i serien og er et intensivt idéutviklings- og markedsavklaringsprogram over seks uker for gründere i tidlig fase.

– Måten vi kommuniserer arbeidet vårt utad har endret seg mye i løpet av disse ukene. I begynnelsen var det få som forstod utfordringene vi løser for kjøttindustrien. Pangstart-veilederne har hjulpet oss med å forenkle budskapet vårt slik at vi raskere og enklere kan formidle hva vi gjør. De har også hjulpet oss med å definere og evaluere markedet, forteller Ekrem.

– Vi har lært at hvordan vi presenterer vår løsning er kritisk. Vi har et komplekst problem og er nødt til å forenkle det for dem som ikke har erfaring fra industrien, slik at alle kan forstå, påpeker Adrian Diaz, Völurs Chief Product Officer (CPO) og medgrunnlegger.

Optimaliserer kjøttindustrien

Ekrem og Diaz røper at den første presentasjonen de holdt for Smart Innovation Norway og de andre Pangstart-deltakerne var en helt annen enn den de leverte på scenen under dagens DemoDay – hvor samtlige presentasjoner holdt høyt nivå.

– Vi må gi mye av æren for det til veilederne fra Smart Innovation Norway. De har guidet oss og gitt oss verktøyene og tilbakemeldingene som har resultert i denne presentasjonen, sier Ekrem (til høyre i bildet) og smiler.

Kort fortalt utvikler Völur optimaliseringsverktøy basert på kunstig intelligens (AI) som hjelper kjøttindustrien til å slakte færre dyr, samtidig som de tilfredsstiller akkurat den samme markedsetterspørselen og reduserer matavfall. Ideen oppstod da Ekrem selv jobbet i kjøttindustrien. Nå er hans startup på god vei til å optimalisere bransjen.

– Hvem ville vel ikke ønske å være en del av dette? Vi vet at vi har både ekspertisen og de rette samarbeidspartnerne for å lykkes, understreker Diaz.

Neste steg på reisen til Völur er å implementere sin grunnleggende løsning hos kunden.

Stolte sponsorer

Tidligere i høst ble det kjent at Pangstart har femdoblet budsjettet, mye takket være SpareBank1 Stiftelsen Østfold Akershus og Sparebank 1 Østfold Akershus som har valgt å støtte programmet med henholdsvis en halv million kroner samt relevant kompetanse og rådgivning.

Under DemoDay var begge selskapene representert i ekspertpanelet, som også utgjorde juryen, ved Just Erik Næss (til venstre i bildet), daglig leder i Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus, og Jon Tørmoen (til høyre), direktør for bedriftsmarked i Sparebank 1 Østfold Akershus.

Etter å ha fulgt deltakernes utvikling i løpet av de siste ukene og sett resultatet presentert på scenen torsdag, lyder dommen:

– Det er veldig høyt nivå på alle presentasjonene i år og det er jevnt over høyere kvalitet enn det har vært tidligere. Jeg er imponert, sier Næss.

– Gründerne har endret seg mye siden den første pitchen. Etter den gangen lurte jeg på hva flere av dem drev med. Honnør til programlederne Lorenzo (Ruscelli) og Kjell Reidar (Mydske) for måten de har drevet programmet på. De er direkte, ærlige og tøffe i tilbakemeldingene, og det tror jeg fungerer. Det har vært veldig interessant å få være med og se hva vi sponser, kommenterer Tørmoen.

Sponsorene legger ikke skjul på at det er viktig for dem å kunne stå inne for innholdet og produktet Pangstart-programmet leverer.

– Det kan vi absolutt, og det er hyggelig. Kanskje har vi også bidratt til å skape noen vinnere, avslutter Tørmoen med et smil.

Video : Hvorfor delta i Pangstart Gründer?

Topp 3 i Pangstart Gründer 2019

  1. Völur. Premie: 100.000 kroner
  2. BabySensor. Premie: Kostnadsfri bruk av konsulent
  3. The Art Trotter. Premie: «Simulatorsenteret for en dag»

Les mer om programmet: www.pngstart.no