TotalCtrl hjelper restaurantbransjen under coronapandemien

Da coronaviruset gjorde sitt inntog og stengte ned store deler av restaurant-Norge, tok oppstartsselskapet TotalCtrl grep ved å tilby sin intelligente teknologi gratis til rammede restauranter og hoteller.

– Siden vi annonserte dette tilbudet har 52 nye restauranter tatt i bruk løsningen vår. Vi har som følge av coronapandemien mistet mye aktivitet fra restauranter, men de som vil overleve denne krisen ser nytten av å digitalisere varelager og å få driften over på digitale plattformer. Som de selv sier, vil dette gi dem en ny start, og når de ansatte er tilbake etter permittering vil dette være en del av deres nye rutine, forteller gründer og CEO i TotalCtrl, Charlotte Aschim.

Hun legger til:

– I tillegg til nye brukere, har vi også fått en rekke henvendelser fra restaurantmarkedet om å bistå i utvikling av salgskanaler og markedsplasser for å hjelpe dem med å øke salget.

TotalCtrl er en del av Inkubatoren til Smart Innovation Norway og ble i 2019 kåret til en av årets mest lovende oppstartsbedrifter i Norge av «The Hub». Selskapet reduserer matsvinn ved hjelp av smart teknologi og har vunnet flere priser for sitt bærekraftige arbeid.

– TotalCtrl Restaurant er en enkel app som digitaliserer matvarelageret til restauranter. Vi gjør det enkelt for dem å registrere inn de varer de har og ut de varer de bruker. I tillegg er det mulig for restaurantene å legge inn varenes utløpsdato slik at de får sanntidsoversikt over varelager basert på holdbarhetsdato. Dette hjelper dem med å spare tid, penger og å forebygge matsvinn, sier Aschim.

Gir bort teknologien gratis

Da coronapandemien traff verden og Norge for alvor i midten av mars, valgte TotalCtrl å sette i gang visse tiltak for å hjelpe rammede virksomheter.

I løpet av april lanserer TotalCtrl en ny versjon av sin restaurantløsning, som digitaliserer matvarelageret til restauranter. Over ser du skjermbilde av versjon 2.

– Det første vi gjorde var å kontakte våre eksisterende kunder for å forhøre oss om hvordan de ville bli påvirket og om det var noe vi kunne hjelpe med. Det ble fort avklart at kostnader måtte kuttes og at pågående prosjekter måtte settes på vent. Vi tok derfor valget om å tilgjengeliggjøre vår restaurantløsning gratis for å sikre at mat ikke gikk til spille, forklarer Aschim.

Hun begrunner valget med at oppstartsselskapet ønsker å hjelpe der de kan og det faktum at 25-40 prosent av restauranters kostnader ligger i nettopp matkostnader.

– Vi ønsket derfor å oppfordre restauranteierne til å fortsette bruken av vår løsning i og med at dette ville gi kontroll over varelageret deres dersom det måtte distribueres til andre, selges eller gis bort, påpeker Aschim.

Ny versjon skal hjelpe flere

Før Covid-19-utbruddet var TotalCtrl allerede i gang med et utviklingsløp for neste versjon sin restaurant-app. Til tross for at restaurantsektoren ikke er det enkleste markedet å selge til nå, har teknologiselskapet valgt å fullføre planen. Neste steg er lansering av versjon 2.

– Den nye versjonen blir lansert i slutten av april. Den store forbedringen i den kommende versjonen er at innregistrering av varer skjer automatisk. I versjon 1 må varer registreres inn via skanning eller manuell input, mens det i versjon 2 vil være enkelt å importere inn bestillingsseddel fra leverandør. Ved hjelp av OCR-teknologi leses informasjonen og legges inn i appen slik at restaurantansatte kan kontrollere vareleveranse ved varemottak, forteller Aschim.

Som i versjon 1, vil versjon 2 sikre at restaurantene får kontroll over varelager. I tillegg vil de nå også kunne kontrollere at de mottar riktig antall varer, med rett utløpsdato ved varemottak. Dette har tidligere ikke vært en del av de ansattes rutine, noe som har ført til manglende levering av varer eller levering av varer med for kort holdbarhetsdato.

– Denne krisen har virkelig vist hvor sårbar restaurantsektoren er, og hovedgrunnen til dette er manglende digitalisering. Vi har en rekke nyheter fremover som vi vet vil bidra til å få folk tilbake i arbeid, hjelpe verdikjeden for mat og begrense økonomisk skade, røper Aschim avslutningsvis.

Om TotalCtrl

  • Leverer programvare som koples til eksisterende varebeholdningssystemer hos næringsaktører, storkjøkken og lignende.
  • Produktdata hentes inn i en skybasert analyseplattform, og resultatet gir aktøren innsikt gjennom varslinger, hyllebaserte heatmaps, visualiseringer mm.
  • Programvaren vil hjelpe med å spare tid og kostnader og effektivisere matsvinnhåndteringen. Dette er positivt for hele verdikjeden, fra produsent til forbruker.

Kilde: totalctrl.com