Smart Innovation Norway trapper opp samarbeidet med Nordic Innovation House i Silicon Valley

Siden 2018 har Smart Innovation Norway jobbet med Nordic Innovation House i Silicon Valley på ulike måter, blant annet gjennom utviklingen av tre akseleratorprogrammer. Nå ønsker partene å synliggjøre hvilke muligheter samarbeidet gir norske startups.

Kristian Bye.

– For Innovasjon Norge og Nordic Innovation House, som er det nordiske samarbeidet og huset vi har i fellesskap i Palo Alto, California, er det helt avgjørende å ha en god relasjon til og gode forbindelser inn til ulike startup-hubs, inkubatorer og co-working spaces hjemme i Norge fordi det er der veldig mange av de selskapene som etter hvert vil søke seg mot USA befinner seg, sier Kristian Bye, leder for Innovasjon Norges kontor i San Fransisco/Palo Alto.

Han forteller at nettopp dette er bakgrunnen for samarbeidet mellom Smart Innovation Norway og Nordic Innovation House.

– Smart Innovation Norway er et selskap som driver med forskning og innovasjon og da er det helt åpenbart at vi må ha en tett kobling mot Silicon Valley, som er verdens store innovasjonsmekka. Nordic Innovation House har vært en døråpner for oss før og hjulpet oss med å komme inn i økosystemet, for å lære og bli kjent med investormiljøet, innovasjonsmiljøet og gründermiljøet, forteller Lorenzo Ruscelli, leder for Venture og IT hos Smart Innovation Norway.

Beste praksis fra Silicon Valley

Lorenzo Ruscelli.

Blant annet var det Ruscellis studietur til Nordic Innovation House høsten 2018 som la grunnlaget for dagens akseleratorprogrammer i regi av Smart Innovation Norway, Launchpad Startup, Launchpad Scaleup og Launchpad International.

– Det startet da jeg dro over til Silicon Valley i 2018. En av oppgavene gikk ut på å bygge kompetanse på å drifte inkubator- og akseleratorprogrammer, og danne meg et bilde av beste praksis på det området. Dette tok jeg med meg tilbake til Smart Innovation Norway, utviklet inkubatoren vår og skalerte den basert på det jeg lærte der borte, forklarer Ruscelli.

He adds:

– Den reisen har vært en stor suksess og har gjort mye for Smart Innovation Norway som selskap. Jeg dro over uten noe som helst nettverk, og de dørene som ble åpnet av Nordic Innovation House og teamet der har væt helt avgjørende for den kvaliteten vi har på inkubatoren i dag.

Program for internasjonalisering

I tillegg til to akseleratorprogrammer som foregår hjemme i Norge for ferske (Launchpad Startup) og modne (Launchpad Scalup) oppstartsbedrifter, tilbyr i dag Smart Innovation Norway også et internasjonaliseringsprogram (Launchpad International). Programmet går ut på at gründere fra teknologibaserte startups reiser over til Silicon Valley sammen med rådgivere fra Smart Innovation Norway og blir satt i kontakt med relevante aktører fra økosystemet der borte.

– Dette tilbudet ble også bygget i samhandling med Nordic Innovation House. Det første selskapet vi tok med over, var LeadX. I Silicon Valley ble de introdusert for investorer og partnere som de jobber videre med den dag i dag, forteller Ruscelli.

Senere har både Unloc og Hypatia Learning blitt tatt med på samme reise. I løpet av det siste halvannet året har koronapandemien satt en effektiv stopper for tilsvarende turer, men programmet sparkes i gang igjen i november 2021.

Det kan også nevnes at også andre startups i Smart Innovation Norways nettverk, deriblant Super Radio, Mobile Software og TotalCtrl, enten har deltatt i programmer i regi av Nordic Innovation House eller vært på besøk og fått bistand i Silicon Valley.

«The Silicon Valley Mindset» er et eget begrep som gjerne vises til i startup-miljøer. Det går ut på å tenke stort og feile raskt, eller «think big, fail fast».

Nettverk og høykompetente ressurser

– Det vi først og fremst kan bidra med er det nettverket som vi har bygget gjennom ti år som et sentralt og naturlig møtepunkt mellom nordiske selskaper og et økende og verdifullt nettverk i Silicon Valley. Norden er ikke en stor eller veldig prioritert region for investorer og miljøer her borte, men det er en region man ser på med interesse i forhold til både innovasjon, bærekraft og ansvarlighet, sier Bye.

Han røper at de nordiske landene har et sterkt omdømme, mye takket være at mentorene og ressursene som brukes i programmene til Nordic Innovation House er mennesker som gjennom de siste fem-ti årene har fått en dypere forståelse for nordisk businesskultur og den nordiske innovasjonsscenen.

– Vi omgir oss ikke bare med nordiske kolleger som jobber for de respektive organisasjonene, men også med et hundretalls høykompetente ressurser som bor og jobber i Silicon Valley. Dette gir et springbrett for selskaper som trenger å knytte kontakter når de kommer over hit, som er ganske unikt, påpeker Bye (bildet).

Det unike tankesettet

«The Silicon Valley Mindset» er et eget begrep som gjerne vises til i startup-miljøer. Ifølge Bye går det ut på å tenke stort og feile raskt, eller «think big, fail fast».

– Det handler om en vilje til å tenke globalt og offensivt på egen idés vegne. Nordmenn og nordiske selskaper har en nok en tendens til å gi seg selv mer tid og bygge mer stein for stein enn det som er tankesettet her borte. Har du bevis for at noe har et markedspotensial og fungerer brukbart, handler det om å gi gass og få inn de rådgiverne, menneskene og pengene som skal til for å ta det til rask skalering, forklarer han.

En annen viktig del av tankesettet handler om å være åpen, diskutere ideer, ikke holde tilbake og la menneskene du møter få anledning til å hjelpe deg. Suksessrike gründere hjelper gjerne nye startups, og denne rause «pay it forward»-kulturen er ganske unik.

Bye er tydelig på at særlig bedrifter i teknologisektoren, som beveger seg raskt og det er en «the winner takes it all»-logikk i markedsutviklingen, bør ta innover seg tankesettet i Silicon Valley.

– Jeg tror definitivt man har veldig mye igjen for det, og i alle fall forstå at det er slik dine globale konkurrenter kommer til å oppføre seg. «Go big or go home», kan det sies litt kynisk. Man er opptatt av selskaper som skalerer fort og som blir mye verdt, det er det ikke tvil om. Heldigvis har vi norske selskaper som beviser at man får det til, og det er veldig gøy, avslutter Bye.