Pangstart-koordinator Matias: – Vet hvilke «pains» som finnes der ute

I takt med resten av Smart Innovation Norway, vokser også avdelingen Smart Inkubator – både i form av flere tilbud og antall medarbeidere. Før jul sluttet nyutdannede Matias Heggdal (22) seg til teamet.

– Det er mye smarte folk her på bygget! Vi har fem avdelinger, hvor alle jobber med forskjellige ting. Alt fra forskning, til startups til klyngevirksomhet. Det at vi ikke sitter fast i bare ett fokusområde, men også henter kompetanse fra andre områder – det syns jeg er kult, sier Matias Heggdal.

22-åringen fullførte sin bachelor i Innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold i fjor sommer og startet i stillingen som prosjektkoordinator i avdelingen Smart Inkubator hos Smart Innovation Norway i desember.

– Det at jeg er såpass ung og har lite erfaring, gjør det veldig verdifullt for meg å jobbe på et sted som dette, med så mye kompetanse. Jeg ser at jeg har mye å lære, legger han til og smiler.

Koordinerer «nye» Pangstart

Heggdals hovedoppgaver går ut på å koordinere Inkubatorforum, en sosial arena for Smart Innovation Norways inkubatormedlemmer, samt de tre Pangstart-programmene som selskapet tilbyr gründere og startups; Pangstart Gründer, Pangstart Accelerator og Pangstart Global. Disse løpene er egnet for gründere i ulik fase, alt etter hvor langt de har kommet med sin nyskapende idé og produkt/tjeneste.

– Nå har vi tre ulike produkter i Pangstart-serien. Vi har Pangstart Gründer, som har vært gjennomført fem ganger før. Dette programmet går over ni uker og er for startups i markedsavklaringsfasen. Pangstart Accelerator er det nyeste programmet. Her vet startup-selskapene at det finnes et behov for sitt produkt, men de trenger hjelp til å komme videre.

– Pangstart Global har allerede blitt gjennomført to ganger tidligere, og innebærer en tur til Silicon Valley sammen med veiledere fra Smart Innovation Norway. Reisen skal sette startups i kontakt med et internasjonalt økosystem, deriblant potensielle kunder, og gjennomføres igjen i juni i år, forklarer prosjektkoordinatoren.

Allerede nå er påmeldingen for Pangstart Gründer og Pangstart Global åpen, mens et utviklingsteam fortsatt jobber med planleggingen av Pangstart Accelerator, som vil gå over tre måneder i løpet av høsten 2020. Det er imidlertid fullt mulig å melde sin interesse for sistnevnte program.

Godt kjent i startup-miljøet

Heggdal har selv førstehåndskunnskap som Pangstart-deltaker og verdifull erfaring som gründer i en startup-bedrift. Mens de ennå var studenter, deltok nemlig både Lorenzo Ruscelli, nåværende leder for Smart Inkubator, og Heggdal i den første utgaven av Pangstart med sin studentbedrift DropBy. Som om ikke det var nok, stakk de også av med seieren det året.

– Studentbedriften ble etter hvert lagt ned på grunn av at det tok for mye tid ved siden av studiene. Men det betyr ikke at jeg mistet interessen for å jobbe med startups. Det er fortsatt veldig kult og det er gøy at jeg kan jobbe med det hver dag, sier han og fortsetter:

– Jeg er godt kjent med startup-miljøet og vet hvilke «pains» som finnes der ute. Vi i Smart Inkubator-teamet vet hvordan vi kan løse disse «pains»-ene for gründerne. De tre viktigste faktorene er kunder, kapital og kompetanse, noe vi jobber mye med.

Hvorfor melde seg på?

Heggdal oppfordrer gründere med teknologibaserte startups med et tydelig konsept, gjerne en prototype, til å melde seg på Pangstart Gründer.

– De bør ha god forståelse for problemet og god kjennskap til bransjen det gjelder. I tillegg er det en stor fordel å ha et sterkt team rundt seg. Det er vanskelig å gjøre alt helt alene, påpeker han.

Har du dette på plass, ligger alt til å rette for å legge ut på Pangstart-reisen – som gjennom flere år har hjulpet gründere med å ta betydelige steg på veien til markedet, på kort tid.

– Det du sitter igjen med etter Pangstart Gründer, er viktige verktøy og metoder som du definitivt bør ha i starten av utviklingen av en bedrift. Det vil gjøre alt av arbeid som kommer mye enklere. Du vil også få et nettverk som er å anse som svært verdifullt. I tillegg får du en dedikert mentor som hjelper deg med å akselerere veksten til din bedrift, forteller Pangstart-koordinatoren.