Kommunal- og moderniseringsministeren: – Teknologi bidrar til å skape arbeidsplasser

I disse dager er Jan Tore Sanner på «teknotur» rundt om i landet, og fredag la statsråden turen innom Remmen Kunnskapspark for å lære mer om et av Norges raskest voksende innovasjonsmiljøer.

– Hva er det som gjør at vi utfordrer markedet? Vi gjør det ved å våge å se på det umulige som en mulighet.

Slik åpnet administrerende direktør i Smart Innovation Norway, Ole Gabrielsen, presentasjonen av NCE Smart Energy Markets for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) fredag formiddag. Som lot seg imponere av det han fikk høre.

Enklere hverdag

– Det er ingen tvil om at teknologi kan bidra til å skape arbeidsplasser, den kan bidra til å lage enklere liv for folk. I Halden og i Østfold ser vi at det skjer, sier ministeren.

Gjennom teknoturen ønsker han å få større innsikt i hvordan de ulike teknologimiljøene i Norge jobber.

– Vi vil se hvilke utfordringer gründerne har, slik at vi kan skape en enklere hverdag for dem, forklarer Sanner.

Nysgjerrig minister

Presentasjonene fra klyngemedlemmene, deriblant Smart Innovation Norway, eSmart Systems, Halden kommune, Fredrikstad Energi, Scheider Electric og E2USystems, trigget uten tvil statsrådens nysgjerrighet – som stilte flere spørsmål underveis.

– Det jeg synes er særlig interessant er å se hvordan selskaper som tradisjonelt ikke har hatt noe med hverandre å gjøre, nå jobber sammen. IT-selskaper, velferdssektoren i kommunen og nettselskaper. Hvordan man kan få de ulike sektorene til å henge sammen gjennom å bruke smart teknologi, forteller han.

Hjelp ved behov

Blant annet bet Sanner seg merke i hvordan Halden kommune gjennom prosjektet «virtuell korttidsavdeling» baner vei for at pasienter som blir utskrevet fra sykehuset, kan få bo hjemme i stedet for på institusjon.

For ved hjelp av kontakt med hjemmesykepleie via nettbrett, samt målere som registrerer bruken av vann og kan trigge alarm, blir brukernes behov ivaretatt på en helt ny måte – og de kan føle seg trygge i sitt eget hjem.

– Det betyr at folk kan få hjelp når de har behov for det, i stedet for når et tidsskjema sier det, kommenterte statsråden.

Tror på næringsklynger

Etter besøket var Sanner klar på at NCE Smart Energy Markets-klyngen kommer til å spille en viktig rolle i framtidens Norge.

– Vi ser at klyngene bidrar til å koble både selskaper, kunnskapsinstitusjoner og næringslivet sammen. Litt enkelt sagt, kan vi si at NCE-ene bidrar til å få universitets- og høgskolemiljøene ut i næringslivet og næringslivet inn i kompetansemiljøene.

– Det er i koblingen mellom kompetanse og næringsliv at vi finner de gode løsningene, understreker kommunal- og moderniseringsministeren – før han må haste videre til neste post på programmet.

Sanner ble med dette den tredje statsråden som har vært på besøk i løpet av et halvt år. Tidligere har EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen og næringsminister Monica Mæland besøkt Smart Innovation Norway og NCE Smart-klyngen. I tillegg har Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik vært innom, for ikke å nevne NHO-direktør Kristin Skogen Lund.