Working to realize the world's most sustainable sports event

Det er ikke bare næringslivet, frivilligheten, dugnadsånden, kommunen, universitetet og innbyggerne i Narvik som står bak byen søknad om å få VM i alpint 2027. En hel landsdel støtter arbeidet som kreves for å stable verdens mest bærekraftige vinteridrettsarrangement på bena.
Det blir spektakulære TV-bilder fra Narvik dersom alpin-VM 2027 tildeles den lille nordnorske byen. Mennenes utforløype starter nesten 1200 meter over havet, og verden har allerede latt seg imponere av utsikten da junior-VM i alpint ble gjennomført i 2020. FOTO: VM Narvik 2027
Tina Denstad. Foto: Privat

– Narvik har fått en helt annen status her oppe og i resten av landet etter at vi ble anerkjent som søkerby til VM 2027. Jeg merker det i møte med lokale folk, i regionale sammenhenger og på landsbasis. Vi har fått en tillit vi ikke har fått før.

Ordene, den faste stemmen og det bestemte toneleiet tilhører lokalpolitiker Tina Denstad (Ap, bildet). Hun kjenner søknadsprosessen rundt VM 2027 godt fra utallige møter i formannskapet og kommunestyret i Narvik-politikken, og hun er også godt oppdatert på effekten VM-søknaden har på lokalsamfunnet.

– Reiselivet her i Narvik og i hele regionen har for eksempel hatt en enorm utvikling og fått et voldsomt fokus de siste årene. Det mener jeg skyldes at VM-organisasjonen i sin søknad vektlegger at vårt arrangement skal være verdens mest bærekraftige vinteridrettsarrangement. Det legger press på næringsliv, reiseliv, kommune og alle andre deler av samfunnet, og det har helt klart en effekt, påpeker hun.

UiT er viktig samarbeidspartner
Jørn Eldby. Foto: Privat

Forskning, utvikling og innovasjon er tre sentrale stikkord for planleggingen av alpin-VM i Narvik i 2027. Jørn Eldby representerer den mest sentrale aktøren innenfor området – UiT Norges Arktiske Universitet. Forskere fra flere institutter er allerede i gang med utvikling av prosjekter som forventes å bidra til et unikt og bærekraftig arrangement i 2027. Etter hvert forventes de fleste av UiT’s fakulteter å være involvert i slike prosjekter i større eller mindre grad.

– UiT er en forskningsinstitusjon. Vi jobber innovasjonsrettet, som betyr at vi skal løse noe. Vi underbygger det som står om bærekraft i VM-søknaden, og det gjør vi i stor grad sammen med nordnorsk næringsliv og industri, sier Eldby, som jobber på Campus Narvik.

Universitetet kom med i prosjektet gjennom en intensjonsavtale i 2017, og i fjor sommer ble en fireårig avtale signert. Den løper uavhengig av resultatet på VM-søknaden til 2027.

Avtalen forplikter UiT til blant annet å arrangere konferanser, men det viktigste bidraget er forskningen. Siden bærekraft og innovasjon er en så sentral del av konseptet til alpin-VM i Narvik, vil kompetansen og ressursene som UiT besitter, være en nøkkel for at man skal lykkes med å oppnå ambisjonene til arrangementet.

– Vi må trene oss på å bli helt i verdenstoppen
Mikael af Ekenstam. Foto: Mari K. Buckholm

Gjennom søknadsprosessen har man samkjørt VM-arbeidet med kommunens pågående smartbysatsing. Mikael af Ekenstam i Smart Innovation Norway er programleder for Smart Narvik og har hatt en viktig rolle i gruppen som har jobbet med søknaden.

– Ideen om å få arrangere alpin-VM 2027 er en svært viktig driver for at Narvik skal klare å oppnå en smart og bærekraftig samfunnsutvikling framover. På den andre siden vil Smart Narvik være en svært viktig satsing for at man skal klare å fylle VM-prosjektet med et innhold som støtter opp under de høye ambisjonene, sier af Ekenstam.

I Smart Narvik jobber man blant annet med å realisere nødvendig infrastruktur for forsyning av cruiseskip med strøm fra land som vil kunne gjøre at man kan bruke cruiseskip til overnatting under et VM, uten at det fører til lokal luftforurensing og høye klimagassutslipp.

Under alpin-NM som ble arrangert i Narvik tidligere i år, jobbet man også med konkrete bærekraftstiltak. Blant annet ble det lagt til rette for at de 300 frivillige kunne samkjøre til alpinanlegget istedenfor at alle tok egne biler.

– På samme måte som de lokale alpinistene vil bruke renn i årene framover til å bli gode nok til å kunne delta på et VM, må Narvik som arrangørby bruke arrangementer i tida som kommer til å trene oss på å bli helt i verdenstoppen som arrangør. Disse arrangementene er også perfekte anledninger til å teste ut ulike smarte og bærekraftige løsninger som utvikles innenfor smartbysatsingen og andre lignende initiativ, konstaterer af Ekenstam.

Dette skal Narvik gjøre bedre

Man har sett sørgelige bilder og hørt triste historier om hvordan arenaer blir til spøkelsesbyer med tomme deltakerhotell, øde anlegg og gjengrodd infrastruktur i etterkant av store idrettsarrangement. Slike dystre spådommer for VM 2027 akter Narvik å gjøre til skamme.

Å innkvartere utøvere og gjester på cruiseskip i havna, bruke mobile og gjenbrukbare modulbygg framfor å bygge nye, permanente bygninger, jobbe for å øke reiselivsaktiviteten i regionen, og rette søkelys på omsetning av innovativ forskning i arbeidsplasser, er noen av grepene VM-organisasjonen i Narvik gjør for å utnytte den forventede effekten av de første 15-20 årene etter verdensmesterskapet.

– Åre i Sverige er et lite sted som Narvik og arrangerte alpin-VM blant annet i 2007. Siden den gang har kommunen doblet innbyggertallet og opplevd enorm vekst og utvikling på andre områder. Noe av det samme drømmer vi om i Narvik også, sier Denstad.

– Jeg tror ikke gjenbruk og etterbruk av anlegg og fasiliteter etter VM er den største utfordringen. VM-arenaene har allerede vært i bruk i junior-VM i alpint i 2020, og tidligere i år gikk alpin-NM av stabelen i anlegget på Narvikfjellet. Ut fra besøkstallene merker vi også at Narvik blir stadig mer kjent som skidestinasjon, sier Eldby.

Grafikken viser hvilke punkter VM-organisasjonen vektlegger i arbeidet med søknaden om å få alpin-VM til Narvik. Smart Narvik og Universitetet i Tromsø er viktige og sentrale aktører som bidrar til at arrangementet blir verdens mest bærekraftige. FOTO: Illustrasjon VM Narvik 2027.
Har forpliktet seg til 20 millioner kroner

Narvik er en kommune med anstrengt økonomi. Ap-politiker Denstad har fått kjenne på skvisen mellom å vedta omstillinger og nedskjæringer på den ene siden og å stemme for kommunal VM-støtte på 20 millioner kroner. Støtten gis i form av en investering i kulvert under en alpintrasé til langrennsløpere og turgåere

– De aller fleste i Narvik er veldig positive til å være arrangørby, men det har versert historier om at kommunen kutter for å kunne finansiere VM. Derfor har det hele veien vært viktig å få fram og sette seg inn i fakta i saken. Dersom vi blir tildelt mesterskapet, må en del gjøres med infrastruktur og logistikk i Narvik. Men det er tiltak som uansett skal gjennomføres; de blir bare gjennomført tidligere enn planlagt. Et VM vil uansett være en investering til inntektservervelse, understreker hun.

Fordelene med søknadsarbeidet og effekten av et mesterskap er store. Lokalpolitikerne opplever å få gehør for prosjekt som de har jobbet med opp mot fylkeskommune og stat i lang tid. VM-organisasjonens brede og inkluderende holdning har resultert i at ikke bare regionen, men hele landsdelen står bak søknaden. Og dugnadsånden strekker seg langt utenfor kommunegrensene; til NM kom et trettitalls utflyttede narvikinger tilbake til hjembyen for å bistå og ta del i folkefesten.

– Vi har rett og slett tro på at VM-arbeidet gir oss flere «ja» utenfra for å få ting gjort i Narvik, sier Denstad.

– Og hva gjør dere om dere får «nei» til VM 2027 fra FIS?

– Da søker vi om VM i 2029, er det kontante svaret fra Jørn Eldby og Tina Denstad.

Alpin-VM i Narvik blir et intimt og kompakt arrangement. Den lille byen tenker bærekraft på en ny måte og planlegger blant annet å innlosjere flere av gjestene på havna i innleide cruiseskip. Skianlegget i fjellet er flyttet opp mot 1200 meter, og bildene fra junior-VM i 2020 og alpin-NM tidligere i år har vist en spektakulær utsikt fra startområdet. FOTO: Illustrasjon VM Narvik 2027

NB! Onsdag kveld 25. mai offentliggjør det internasjonale skiforbundet (FIS) avgjørelsen om det er Narvik (Norge), Crans Montana (Sveits), Garmisch-Partenkirchen (Tyskland) eller Soldeu (Andorra) som tildeles VM i alpint 2027.