Inkubatoren har forsterket laget med Ørjan (50) og Mikael (49)

– Jeg søkte egentlig på Mikaels stilling, men fikk tilbud om en annen jobb

Ørjan Rolness og Mikael Melitshenko er to navn som kommer til å bli godt kjent i lokalt og regionalt næringsliv innen kort tid gjennom sitt arbeid i Smart Innovation Norways venture-avdeling.

Ørjan har jobbet i Smart Innovation Norway siden 1. desember 2021. Mikael startet i 50 prosent stilling 1. januar 2022 og skal jobbe for fullt i den Halden-baserte bedriften fra 1. mars.

De har ulike bakgrunner og skal bidra i selskapet på ulike måter, men har likevel noe til felles.

– Jeg anses å være «Mr. Likable», forteller Mikael med et smil.

Hans gode medmenneskelige egenskaper har vist seg som en styrke i jobbsammenheng mange ganger, og tidligere arbeidsgivere har visst å benytte seg av dem på en hensiktsmessig måte.

– Jeg har ofte blitt bedt om å delta på for eksempel forhandlinger, sier han og forklarer nærmere:

– Det blir ingen krangling med meg til stede. Jeg evner å skape god stemning der jeg er.

På samme måte er mennesker noe Ørjan setter pris på.

– Jeg er et sosialt vesen. Jeg trenger å ha kontakt med folk daglig, forteller han.

Spesiell bakgrunnshistorie

De sosiale ferdighetene kommer godt med i arbeidet hos Venture. Mikael har takket ja til oppgaven med å bygge opp en helt ny tjeneste hos inkubatoren. Han skal jobbe med innovasjonsutvikling i etablerte bedrifter for å øke konkurranseevnen deres.

– Jeg er allerede godt i gang med å utvikle det nye programmet som heter Launchpad X, og det kommer til å bli fullt trøkk når jeg er på plass 100 prosent hos Smart Innovation Norway, sier 49-åringen.

Ørjan stiller sin erfaring, kunnskap og nettverk til disposisjon for bedrifter i ulike deler av etableringsfasen som er medlemmer hos Venture, og som trenger mer sammensatte tjenester for å være i stand til å ta de neste utviklingsstegene.

Han skal også jobbe mot Smart Innovation Norways nyetablerte fond, Fortress Fund, som skal investere i teknologibedrifter innen bærekraftig energi, og han skal bidra i Launchpad X.

Bakgrunnshistorien for at de to nyansatte endte opp i samme firma, er av det spesielle slaget.

– Jeg søkte opprinnelig på Mikaels stilling som leder for Launchpad X. Men under intervjuet kom det fram at min profil passet enda bedre i en annen rolle, så jeg endte opp der og Mikael fikk Launchpad-jobben, forteller Ørjan.

TA KONTAKT

Ørjan Rolness
Senior Advisor
Professional Services
Venture
+47 926 010 60
E-post

Ørjan Rolness
TA KONTAKT

Mikael Melitshenko
Program Manager Corporate Innovation
Venture
+47 48 17 66 14
E-post

Mikael Melitshenko
Passer som hånd i hanske

50-åringen bor i Drøbak og er forberedt på pendling til Halden når koronarestriksjonene letter. Han har lite kjennskap til Halden fra tidligere, men har vært her et par ganger både privat og i jobbsammenheng.

– Jeg har syklet Grenserittet fra Strömstad til Halden, og så har jeg vært på besøk hos Caverion på Sørlifeltet da jeg jobbet i konsernet, forteller han.

Han er utdannet siviløkonom fra Bodø innen entreprenørskap, strategi og innovasjon. Han har hatt lederstillinger i blant annet det tidligere energiselskapet Hafslund, nå Elvia etter fusjon med Eidsiva Nett, og den tekniske bygginstallatøren Caverion. Han har jobbet 12 år som selvstendig næringsdrivende og blitt leid inn av bedrifter for å strukturere, organisere og effektivisere driften.

All denne erfaringen passer som hånd i hanske for arbeidsoppgavene i Venture.

– Det har vært full rulle så å si fra dag en, og jeg stortrives både med utfordringene og ikke minst å ha kolleger igjen etter alle årene som selvstendig næringsdrivende, sier Ørjan.

Setter pris på utfordringer

Utfordringer setter også Mikael pris på. Han har fått fritt spillerom av Venture-ledelsen og skal bygge opp det nye tilbudet Launchpad X fra bunnen av.

– Jeg starter med blanke ark og skal etablere noe som bedriften ikke har gjort før. Jeg skal gjøre det i et område hvor jeg ikke har noe nettverk, det skal skje i et nytt land og på et annet språk. Det er godt jeg trigges av utfordringer, oppsummerer han smilende.

Mikael føler likevel at utgangspunktet hans gir ham et trygt grunnlag. Smart Innovation Norway er en innovasjonsbedrift og en inkubator som jobber med forskning og klynger, og dette er ekspertiseområder svensken føler seg hjemme i.

– Når så mange av arbeidsoppgavene er helt nye, er jeg glad for at jeg har et solid og kjent fundament i bunnen, sier han.

Han har erfaring fra rådgivning for oppstartsselskaper, gründervirksomhet og entreprenørskap, finansiering og inkubatorvirksomhet.

Fra 2017 til 2021 jobbet han på Alfred Nobel Science Park i Örebro hvor han også for tiden bor sammen med sin kone og to hunder.

Kona snakker «fotballsk»

Men det er ikke mange ukene til Mikael og familien vender snutene vestover. Målet er å finne en egnet bolig i Strömstad der konas søster bor og hvor ekteparet har vært på besøk mange ganger.

– Vi hadde lyst til å flytte nærmere min svigerinne og svoger, og da jobben hos Smart Innovation Norway dukket opp, forsterket det planene våre. Vi flytter så snart vi får solgt og kjøpt noe nytt, sier han.

Som hundeeier og en kone som driver både hundebarnehage, hundepensjonat og hundekennel, blir det mye hund på fritida. Men svensken elsker også musikk og spiller gjerne gitar. Med hodetelefoner, mobil, nyinnkjøpt elgitar og en app kobler han helt av når tonene fra blant andre Foo Fighters, Pink Floyd og Muse fyller hodet.

For Ørjan sin del er det trening og aktivitet som gir det beste påfyllet av energi. Han er instruktør på treningssenter, går mye på ski og drar gjerne på tur i fjellet. I tillegg er han lidenskapelig opptatt av fotball, som for øvrig er en interesse han deler med de to sønnene – og kona.

– Når de du bor sammen med står i sofaen og brøler av entusiasme, har du kanskje ikke noe valg. Jeg tror hun like godt kapitulerte for i det hele tatt å klare å nå inn til oss. Nå snakker hun «fotballsk», hun også, forteller siviløkonomen og skratter godt.