Forsker Qazi vant én million kroner i europeisk gründerkonkurranse

Qazis oppstartsselskap ChargeBnB vant én million kroner i europeisk konkurranse:

– Vi ble litt sjokkerte, skrek og hoppet opp og ned

Mandag ettermiddag ble gründer Qazi Sohail Ahmad og Venture-leder Lorenzo Ruscelli overrasket med en sjekk på 100 000 euro da Postcode Lotteries Green Challenge dukket opp med både kamerateam og strålende nyheter.

ChargeBnB-grunnlegger Qazi Sohail Ahmad smiler bredt. Han fikk nemlig uventet besøk på jobben som forsker og internasjonal prosjektleder hos Smart Innovation Norway mandag, da et kamerateam og representanter for Postcode Lotteries Green Challenge i Norge dukket opp med en sjekk på hele 100 000 euro, som tilsvarer omtrent én million kroner.

– Vi visste ingenting, og det var ikke forventet. Vi ble litt sjokkerte, skrek og hoppet opp og ned, ler Sohail Ahmad.

Førsteplass i Norge

Postcode Lotteries Green Challenge er en internasjonal konkurranse som støtter «grønne» gründere, eller oppstartsselskaper med bærekraftige løsninger. I forkant av den store avsløringen mandag ettermiddag, hadde et ekspertpanel plukket ut 25 nominerte blant totalt 574 søknader fra Tyskland, Storbritannia, Nederland, Norge og Sverige.

ChargeBnB stakk av med den gjeve førstepremien i Norge og er dermed én av fem finalister som får «pitche» sin løsning i Amsterdam 14. oktober. Vinneren her får en sjekk på 500 000 euro, som tilsvarer cirka fem millioner kroner.

– Vi håper det blir oss! Hvis ikke, kan vi gjerne også komme på andreplass, hvor premien er to millioner norske kroner. Uansett har vi vunnet én million kroner og det er vi veldig fornøyde med, sier en glad og optimistisk gründer.

Gjør elbillading mer tilgjengelig

Oppstartsselskapet ble etablert i oktober 2020 etter at prosjektideen bak ChargeBnB kom på førsteplass i den europeiske EIT Climate Launchpad-konkurransen. Forretningskonseptet er enkelt: Å skape Airbnb for lading av elbiler.

– Miljøvennlig teknologi og bærekraft er veldig viktige temaer akkurat nå. For å skape en bedre verden, bør alle ta i bruk mer grønn teknologi. Det som motiverer oss, er å komme opp med en løsning som setter et positivt fotavtrykk på miljøet vårt. Vi tror ChargeBnB-løsningen kan bidra til at elbiler blir enda mer utbredt i samfunnet, forteller han.

Utfordringen for mange elbileiere i dag er å finne ledige elbilladere uansett hvor man befinner seg. Derfor har Sohail Ahmad og hans team utviklet en løsning som gjør det mulig for private eiere av elbilladere, som kontorbygninger, hotell og kommuner, å dele og tjene penger på disse private laderne. Dette sikrer at den tilgjengelige ladeinfrastrukturen blir utnyttet maksimalt og reduserer samtidig behovet for å installere nye ladere.

Ideen går ut på at eiere av elbilladere kan dele sine ladepunkter både internt innen organisasjonen og eksternt med omgivelsene ved å bruke ChargeBnB-plattformen.

– Det vil bli tryggere for folk flest å velge elbil, fordi man slipper å bekymre seg for den berømte rekkeviddeangsten eller utilgjengelig ladeinfrastruktur på veien, påpeker Sohail Ahmad.

Oppstartsselskapet har allerede sikret sine første pilotkunder, som skal teste ut å gjøre sine elbilladere tilgengelige via ChargeBnB-plattformen. Disse er eSmart Systems, Smart Innovation Norway og Halden kommune.

– Stort potensial for ChargeBnB

Som oppstartsselskap med en lovende, bærekraftig løsning, har ChargeBnB også fått plass i Smart Innovation Norways inkubator, Venture. Her får gründere og startups hjelp til å utvikle sin forretningsidé videre og gjøre produktet klart for markedet – raskere. Leder for Venture-avdelingen, Lorenzo Ruscelli, var med da ChargeBnB-gründeren mottok sjekken.

– Jeg tror ChargeBnB vant førstepremien i Norge fordi de ønsker å kapitalisere på en trend som er veldig viktig her til lands, nemlig elbiltrenden. Cirka femti prosent av alle biler som selges i dag, er elbiler. Likevel finnes det fortsatt mange utfordringer som gjør at en del stadig velger bensin- og dieselbiler. Ved å få ChargeBnB ut i markedet vil man bidra til å øke adopsjonen av elbiler – fordi lading blir mer tilgjengelig – og det er viktig, sier Ruscelli.

Han påpeker at utfordringen er enda større i andre land. Fordi det ikke finnes nok ladeinfrastruktur, er også andelen elbiler i befolkningen mye lavere.

– Det finnes et stort potensial for ChargeBnB i både Norden, Europa og resten av verden. Med en god slagplan, tror jeg Qazi og hans team kommer til å lykkes, og det er også derfor vi har tatt opp selskapet i vår inkubator. Smart Innovation Norways visjon er en grønnere fremtid og nye arbeidsplasser for nåtidens og fremtidens generasjoner, og det tror vi ChargeBnB vil skape.

I tillegg til ChargeBnB, var også to andre oppstartsselskaper i Smart Innovation Venture-porteføljen nominert i konkurransen. Disse to var TotalCtrl and UpPacked.

Fra forskning til markedet

ChargeBnB-reisen viser hvordan Smart Innovation Norway jobber for å håndtere klimautfordringer og skape bærekraftig økonomisk vekst i det norske og europeiske samfunnet.

Ved hjelp av selskapets unike innovasjonsmodell, blir forsknings- og innovasjonsideer kommersialisert gjennom samarbeid med de andre forretningsområdene, Venture, klynger og smarte byer.

– ChargeBnB er et perfekt eksempel på hvordan vi jobber med å kommersialisere forskningsresultater, kommenterer Dieter Hirdes, leder for forskningsavdelingen hos Smart Innovation Norway. Han legger til:

– Det er også et godt eksempel på hvordan aktører som Innovasjon Norge og Siva bidrar til å skape nye arbeidsplasser i det grønne skiftet.

Om ChargeBnB

Oppstartsselskapet tilbyr en digital plattform som gjør det mulig å koble elbiler med private ladere. Løsningen lar eiere av elbilladere dele sin lader med andre elbileiere – og tjene penger.

Priser:

  • Ble kåret til beste startup for bærekraftig mobilitet i Europa av EIT Climate Launchpad i 2020
  • Vant konkurransen Nordic Smart City Challenge i 2021

Støttes av:

  • Smart Innovation Norway
  • Innovation Norway
  • Siva
  • EIT Climate
  • Nordic Smart City Network
  • PUBLIC

Les mer: chargebnb.io