Elleve oppstartsbedrifter hentet til sammen 32,35 millioner kroner på tolv uker

I løpet av tolv uker i høst har elleve oppstartsbedrifter fått hjelp til å vokse stort gjennom Smart Innvovation Norways akseleratorprogram. Stikkordene er kunder, kapital og kompetanse.

Avslutningen på Smart Innovation Norways aller første program for scaleups, Pangstart Accelerator, ble markert med den digitale gjennomføringen av Demo Day mandag ettermiddag.

– Her presenterte de elleve deltakerbedriftene hva de har fått til, og det er tydelig at programmet har bidratt til å skape reell verdi for deltakerne med økt salg og vekst – som de ikke hadde klart like raskt uten denne bistanden, sier Lorenzo Ruscelli, leder for Inkubator & IT hos Smart Innovation Norway.

Pangstart Accelerator er ment for teknologibaserte scaleups, eller modne oppstartsbedrifter, med høy grad av innovasjon. Deltakerne får tilgang på verktøyene, kompetansen og nettverket de trenger for å tiltrekke seg kunder, kapital og talenter på rekordtid. Første utgave av programmet ble gjennomført i løpet av tre måneder høsten 2020.

Tallenes tale er klar: Til sammen har oppstartsselskapene hentet hele 32.350.000 kroner i finansiering i løpet av høsten. I tillegg til kapital, har gründerne blitt satt i kontakt med et nettverk av investorer, partnere og kunder, og ikke minst fått verdifull veiledning fra programmets svært kompetente rådgivere.

Landet fem millioner

– Vi meldte oss på Pangstart Accelerator da vi startet selskapet i sommer for å lære hvordan vi kunne skalere selskapet fra et enkelt oppstartsselskap, til en skalerbar bedrift med lønnsomme utsikter, forteller Håkon Edland Egge i Storeshop.

Håkon Edland Egge (t.v.).

Han fortsetter:

– Det viktigste vi har tatt med oss er nettverket av investorer med interesse for Storeshop, rådgivere med ulike kunnskaper og partnerskap med andre startups som driver innenfor samme bransje. Det er godt å ha noen å sparre med som har lykkes med å starte selskaper tidligere. De har en helt annen forståelse av problemstillingene vi står overfor.

Edland Egge røper at Storeshop i løpet av programmet landet fem millioner kroner i finansiering, fordelt på investorer og Innovasjon Norge.

– Pangstart har inspirert oss til å prøve ting vi hadde avskrevet for lenge siden. Vi har inngått partnerskap som har stor verdi for kundene våre og jobbet sammen med andre startups rundt problemstillingene vi deler som oppstartsselskaper. Vi har gjort konkrete endringer i pris og salgsstrategi som har gitt oss en firedobling av kunder under programmet, og vi har nådd alle målsetningene vi satte på starten av programmet, forteller Storeshop-gründeren.

Hvordan bygge team

Robert Ekrem.

Robert Ekrem i oppstartsselskapet Völur har god erfaring fra inkubatorprogrammene til Smart Innovation Norway fra før. Hans selskap vant nemlig Pangstart Gründer høsten 2019, et program som er tilpasset oppstartsbedrifter i en tidligere fase. Ekrem var derfor ikke i tvil om at det var en god idé å melde seg på Pangstart Accelerator også:

– Vi har kommet til en fase hvor vi rigger oss til å skalere selskapet og i den sammenheng var Pangstart Accelerator et veldig godt program for å gjøre oss klare til denne fasen. Vi sitter igjen med flere viktige lærdommer, spesielt hvordan vi bygger teamet både i og rundt selskapet, men også hvordan vi kan drive salg effektivt i dag og i tiden fremover, påpeker Ekrem.

Han nevner flere områder hvor programmet har gitt Völur verdi umiddelbart, for eksempel innen kompetanseløft og kontaktnettverk, men trekker særlig frem verdien på lengre sikt:

– Det vi har vært igjennom i Accelerator-programmet er ikke noe vi lærer og legger til side, dette er kunnskap vi tar med oss videre. Vi vil gå tilbake til de ulike modulene vi har vært igjennom og bruke elementer fra dem mens vi bygger organisasjonen.

Måling av fremgang

Blant oppstartsselskapene som nå har deltatt i både Pangstart Gründer og Pangstart Accelerator, befinner også LEID seg. Gründer Thommy Tellefsen var spesielt opptatt av å få bistand med både forretningsutvikling og potensiell matching med investorer og kapital.

– Det var veldig tydelig at vi fikk alt på ett sted og helt opplagt at vi ønsket å være med, kommenterer Tellefsen.

Han er klar på at LEID tar med seg mye videre fra programmet, deriblant et utvidet nettverk, bistand fra mentorer og ansettelse av ny CTO (Chief Technical Officer). Tellefsen (til venstre i bildet) trekker likevel frem det å velge seg ett hovedmål som måles og følges opp hver uke som den viktigste lærdommen.

– Finn det ene målet som driver suksess. Sett opp handlingspunkter som flytter den nåla og fører til fremgang og lag ukentlige tester, oppsummerer han.

Blant de beste i landet

Den positive utviklingen til Smart Innovation Norways inkubatorprogrammer (Pangstart Gründer, Pangstart Accelerator og Pangstart Invest) har ført til at selskapet har rykket opp hele to nivåer i Sivas tilskuddsmodell, som tilsvarer to millioner kroner mer i støtte per år. Dette er et resultat av solid og målrettet arbeid over tid.

– Etter et studiebesøk på sju måneder til Silicon Valley i 2018, satt jeg igjen med en visjon om å lage Norges beste akseleratorprogram for å bidra til reell verdiskaping for gründere og norsk næringsliv, uten noe tull. Etter mandagens Demo Day, kan jeg med hånden på hjertet si at vi har, om ikke den beste, blant de tre beste akseleratorprogrammene i Norge, sier inkubatorleder Ruscelli. Han legger til:

– I alle programmene som kjøres, er metodikk og beste praksis fra Silicon Valley gjennomgående. Dette kombinert med kompetente og engasjerte bidragsytere og ansatte, er mye av årsaken til suksessen.

Om oppstartsbedriftene

  • Storeshop er en nettbutikkløsning for deg som selger produkter B2B. Med Storeshop kan du opprette din egen B2B-nettbutikk og la forhandlere bestille varer døgnet rundt.
  • Völur utvikler avanserte modeller basert på kunstig intelligens som optimaliserer kutting og prosessering av råmaterialer i kjøttindustrien, slik at kunder skaper verdi ved å bruke færre ressurser til å møte etterspørselen i markedet. 
  • LEID vil endre folks forbrukermønster fra kjøp til leie av verktøy og utstyr. Selskapet gjør verktøy og utstyr tilgjengelig 24 timer i døgnet, og gjør det så enkelt å leie at du ikke trenger å investere i dyrt utstyr du nesten aldri bruker.