Digitaliseringsministeren om Halden-miljøet: – Dette er innovasjon på sitt beste

Norges ferske digitaliseringsminister:

– Det gjør inntrykk at miljøer som i utgangspunktet ikke har noe med hverandre å gjøre, kommer sammen og skaper noe helt nytt

Mandag ettermiddag fikk Smart Innovation Norway besøk av Norges første digitaliseringsminister, Nikolai Astrup. Han vil bruke selskapets unike miljø til inspirasjon i sin jobb – som går ut på å digitalisere Norge.
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Thor Mosaker (Foto: Mari K. Buckholm)

– Dette er et utrolig spennende og viktig miljø, ikke bare for Østfold, men for Norge. Det samspillet man har her, mellom ulike bedrifter og kompetansemiljøer, tror jeg er nøkkelen for å lykkes med digitalisering i Norge. Vi har kommet langt, men nå må vi ta steget opp i neste divisjon – og da er denne typen næringsklynge noe av det mest spennende vi kan ha for å få det til, sier Norges første digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, etter sitt besøk på Remmen Kunnskapspark mandag ettermiddag.

Dagen startet med den offisielle åpningen av Institutt for Energiteknikk (IFE) sine to splitter nye laber, Cyber lab og DIGI-lab, før digitaliseringsministeren fikk se mer av Haldens unike innovasjonsmiljø i Simulatorsenteret til Smart Innovation Norway.

– Inspirerende

Her fikk han servert presentasjoner som ga et innblikk i forskningsprosjektene, aktivitetene og samarbeidet mellom Smart Innovation Norway, eSmart Systems og Nordic Media Lab – før Astrup selv fikk teste selskapenes innovative løsninger i praksis, deriblant koding, simulering, droneflyvning og klatring med VR-briller.

– Jeg har et snev av høydeskrekk, så det som gjorde størst inntrykk på meg personlig, var nok den virtuelle klatringen i en stolpe, sier Astrup og ler. 

He adds:

– Rent faglig tror jeg det som gjorde størst inntrykk er nettopp at miljøer som i utgangspunktet ikke har noe med hverandre å gjøre, kommer sammen og dermed skaper noe helt nytt. Dette er innovasjon på sitt beste og det skal vi få mer av. Det er veldig inspirerende å se at vi har selskaper med utspring herfra som også lykkes ute i den store verden.

Nasjonal strategi for kunstig intelligens

Norges første digitaliseringsminister er klar på at besøket og innsikten han tar med seg fra Halden-bedriftene blir viktig i hans videre arbeid.

– Vi jobber nå med en nasjonal strategi for kunstig intelligens som skal leveres i løpet av året. Herfra får vi innspill i praktisk anvendelse av kunstig intelligens og hva som skal til for å få realisert den type teknologier. Det er viktige innspill. I tillegg tenker jeg at det er viktig for meg å ha en god formening om hva som foregår der ute; se hvor skoen trykker, hvor er vi gode, hvor lykkes vi – og hvorfor lykkes vi? Hvis vi ikke vet hvor vi er, er det veldig vanskelig å stake ut en kurs for hvor vi skal, avslutter Astrup.