Bærekraftig kaffemaskin: – Da den gamle røk, benyttet vi muligheten til å gjøre en forskjell

Før sommeren gikk Smart Innovation Norway til anskaffelse av en splitter ny kaffemaskin fra King Coffee. Maskinen er ikke helt som alle andre – for hver gang man henter seg en kopp med rykende varm kaffe, bidrar man til minst ett av FNs bærekraftsmål.

– Vår nye kaffemaskin bidrar til de globale målene samtidig som den gir våre kolleger en topp kopp kaffe. Da vi kjøpte maskinen bidro vi direkte til et byggeprosjekt i Etiopia for rent drikkevann, og for hver kilo kaffe vi kjøper, bidrar vi til utdanningsfasiliteter for unge mennesker i Uganda, forteller Ulrika Holmgren, seniorrådgiver for Smarte Byer & Samfunn hos Smart Innovation Norway.

Kvalitet og bærekraft

Sammen med kurs- og konferanseansvarlig Ketil Thomsen er hun hjernen og pådriveren bak initiativet.

Ulrika Holmgren.

– Det er morsomt å hente kaffe nå, fordi displayet på maskinen viser hvilke bærekraftsmål man bidrar til mens kaffen lages til. Det minner oss hver dag om hva som er viktig, sier Holmgren.

Ideen oppstod da hun var på besøk hos en av selskapets samarbeidspartnere og ble forelsket i deres kaffemaskin. Da Smart Innovation Norways gamle maskin ikke lenger virket, tok Holmgren og Thomsen kontakt med leverandør King Coffee.

– For dem er bærekraftsaspektet like viktig som kvaliteten på kaffen, og det passer oss veldig bra. Kaffen er 100 prosent CO2-kompensert og espressoen er også FairTrade, forteller Holmgren.

Alle kan bidra

Smart Innovation Norway jobber kontinuerlig med å bli mer bærekraftige. Selv om selskapet har jobbet med bærekraft gjennom sine prosjekter i lang tid, skal det også gjøres en jobb innad organisasjonen.

– Vi er jo en bedrift som liker kaffe, vi møtes rundt kaffemaskinen og vi har stadig eksterne på besøk. Da er det lurt å bruke muligheten til å gjøre en forskjell, påpeker Holmgren med et smil.

Hun er klar på at det bør legges til rette for å velge bærekraftige løsninger i alle bedrifter, og for å få til det har hun følgende oppfordring:

– Legg inn bærekraft høyt på agendaen i organisasjonen og få det inn i strategien – tydelig, konkret og målbart. Engasjer kollegaer og gjør det sammen. Gjør noe moro ut av det!