AI-frokostwebinaret ble en knallsuksess: – For et proft opplegg!

Da coronaviruset gjorde sitt inntog i Norge, ble den planlagte AI-frokosten om prediktivt vedlikehold i Halden omgjort til et webinar. Fredag morgen koblet over 100 deltakere fra fjern og nær seg opp for å øke kunnskapen om bruksområder for kunstig intelligens (AI).

– Vi er svært fornøyde med deltakelse og engasjement på dette webinaret, og vi vil gjerne takke ITS Norway og øvrige talere for svært gode innlegg og gjennomføring. Det er tydelig at temaet prediktivt vedlikehold er relevant, og at kompetansen som tilgjengeliggjøres tilfører noe nytt. Dette ser vi av spørsmålene som stilles, og fordi vi har allerede fått flere gode tilbakemeldinger fra tilhørere, forteller Marianne Jansson Bjerkman (bildet), prosjektleder for Cluster for Applied AI i Smart Innovation Norway.

Marianne Jansson Bjerkman.

Webinaret, som i utgangspunktet skulle var planlagt som et frokostmøte for næringsklyngen Cluster for Applied AI i Simulatorsenteret i Halden, hadde 103 registrerte deltakere. Disse var først og fremst fra klyngen, men det var også flere fra øvrig nettverk og næringsliv.

– Engasjementet viser at klyngens arbeid er relevant for et bredt publikum. Vi ønsker å arbeide videre med fagområdet prediktivt vedlikehold, og oppfordrer alle som er interesserte til å ta kontakt for å undersøke om det finnes muligheter for samarbeid, sier Bjerkman.

Hun legger til at selskapet vil fortsette å tilby digitalt innhold i perioden fremover og råder alle partnere til å ta en titt på Smart Innovation Norways hjemmesider for å få en oversikt over kommende aktiviteter.

Skryt fra Innovasjon Norge

Fredagens AI-frokostwebinar ble avviklet via samhandlingsplattformen Zoom, og var lagt opp slik at foredragsholderen viste sin presentasjon i et stort vindu, mens deltakerne kunne se taleren snakke i et mindre vindu ved siden av. I tillegg kunne man når som helst underveis klikke på knappen «Q&A» for å stille et spørsmål skriftlig, og svaret kom i løpet av kort tid fra relevant hold.

– Min umiddelbare reaksjon etter webinaret var «Fy søren for et bra og på alle måter proft opplegg, og SÅ bra det funket å ta et slikt frokostmøte som webinar!», forteller Helen Gjester, programansvarlig for Digitalt kompetanseløft – klynger som Omstillingsmotor og spesialrådgiver, avdeling Vekst og Omstilling, i Innovasjon Norge.

Helen Gjester.

Gjester er ikke i tvil om at både innhold og kanal traff deltakerne svært godt, spesialt i den perioden hele verden er inne i nå.

– Innholdet er veldig nyttig og lærerikt for en ikke-teknolog, og webinaret ga god forståelse for anvendelse av AI «i praksis» og teknologiens kommersielle muligheter. Webinar som form og Zoom som kanal fungerte kjempefint, vi kunne både å se og høre de som holdt innlegg og deres slides, samt spørsmål fra deltakerne og svar fra panelet. Hele opplegget ble proft moderert, skryter Innovasjon Norge-rådgiveren.

– Bevis på at det går an

Hun mener webinaret er et prakteksempel på det går an å nå ut til publikum på en god måte selv om fysiske møteplasser er uaktuelle.

– Jeg tror alle som deltok vil bekrefte at dette var et bevis på at webinar er et på alle måter fullverdig alternativ til fysiske møteplasser – faktisk like godt og kanskje bedre. Det eneste man går glipp av er den uformelle praten man kan komme til å ha med andre deltakere, innledere og møtearrangører rett etterpå, påpeker hun, og fortsetter:

– På den positive siden, slipper man spørsmål «fra salen» som ofte tar tid. Det at spørsmålene må stilles skriftlig i en chat, hever terskelen akkurat passe, slik at det blir relevante og konkrete spørsmål. Dette ble godt demonstrert i webinaret, med gode og konkrete spørsmål som gjorde at innlederne fikk mulighet til å utdype og tydeliggjøre. IFEs Tomas Nordlander sitt «real-life» espressomaskin-eksempel var jo helt strålende i så måte!

Nyttig kunnskap

Også Anett Andreassen, direktør for digitaliseringog utvikling i Statsbygg, fulgte med på webinaret fra sitt hjemmekontor.

Anett Andreassen.

– Jeg synes det var interessante problemstillinger og fin bredde i innleggene. For meg var det særlig interessant å høre hvordan Microsoft jobber med AI. Jeg sitter igjen med ny kunnskap om etikk og hvordan vi kan være mer bevisste på hvordan vi bruker data, forteller Andreassen.

Hun tror det er viktig at bedrifter nå klarer å opprettholde aktiviteter og legge til rette for at man kan fortsette og utvikle seg:

– Derfor tror jeg det er viktig at AI-klyngen fortsetter å formidle erfaringer og utfordringer, det vil også legge grunnlag for at noen ønsker å starte opp egne virksomheter og at vi kan få nye gründervirksomheter i gang. Så stå på!

Lærer av eksempler

Fra det globale selskapet HTS maskinteknikk, som leverer høykvalitets mekaniske presisjonskomponenter til undervanns-, rom- og forsvarsindustrien, deltok CTO (Chief Technology Officer) Espen Henriksen-Polanscak. Han synes temaet prediktivt vedlikehold er svært relevant og opplevde samtlige innlegg som innholdsrike og lærerike.

Espen Henriksen-Polanscak.

– Jeg satt igjen med en følelse at det finnes muligheter der ute og at samfunnet generelt virkelig har behov for denne teknologien. Webinaret var godt ledet og det var enkelt å følge med. Selv lærer jeg mest av konkrete eksempler og jeg likte veldig godt innlegget om solceller og vedlikehold og drift rundt dette. Det blir veldig tydelig at det her er behov for teknologi for å sikre strømproduksjon i en slik skala, kommenterer Henriksen-Polanscak.

Han var i utgangspunktet ikke påmeldt det fysiske frokostmøtet, men ble med da han så at det skulle holdes som webinar i stedet.

– Ved å delta på slike virtuelle møter får man faglig påfyll om relevant tematikk. Slike møter er perfekte for en tid som vi er inne i nå, avslutter han.

Om Cluster for Applied AI

  • Ny næringsklynge med oppstart i september 2019 innen anvendt kunstig intelligens (AI).
  • Klyngen ledes og driftes av Smart Innovation Norway.
  • Cluster for Applied AI eksisterer i parallell med Smart Innovation Norways NCE-klynge, NCE Smart Energy Markets.
  • Over 50 partnere fra næringsliv, offentlig sektor og akademia er med så langt
  • Klyngen passer for aktører som anvender AI i dag eller som har besluttet å gjøre det.