I 2021 nådde Movel to viktige milepæler: – Nå vet vi at vi kommer til å lykkes

Med en stabil investor og en solid kundeportefølje på plass, er framtida sikret for Per Th. Magnor og hans kolleger i Movel. – Nå er alt klart til å gå videre, sier den daglige lederen og gründeren.

Per Th. Magnor kom de fleste i forkjøpet da han og Movel-medgründer Ole Hundstuen i 2016 så at borettslag og boligsameier kom til å bli storkunder av ladeanlegg til elbil innen kort tid.

For fem år siden var utbyggingen av ladestasjoner langs veien i full gang, og både bransjen og forbrukere var mest opptatt av hvor man kunne lade bilen og mest bekymret for om det var ledige ladere på strekningen mellom boligen og hytta.

Den bekymringen delte ikke Magnor. Hans fokus var rettet mot ladebehovet privatpersoner har når de ikke er på farten.

– De fleste har størst behov for å lade elbilen når den står parkert hjemme, forklarer han.

For mange huseiere er det ikke noe problem å montere en lader på husveggen når de skaffer seg elbil. Men i borettslag og sameier er det ikke alltid like lett for enkeltpersoner å installere elbilladere.

Og det var nettopp her Per Th. Magnor så potensialet i 2016.

– Vi har de beste løsningene

– Jeg fikk med meg boligbyggerlaget OBOS da startskuddet gikk for fem år siden. De forsto at behovet kom til å bli stort i mange borettslag og sameier. Det første borettslaget vi bygde ladeanlegg for, var et borettslag på Røa i Oslo. Piloten sto ferdig på sensommeren 2017, forteller Magnor.

Det som begynte med to gründere, har i dag blitt til fire heltidsansatte og to ansatt på timesbasis. Planen er å ansette enda flere i løpet av 2022.

Avtalen med borettslaget på Røa kom på plass i mars 2017 og var et viktig delmål. Men bare to dager senere nådde Movel en ny milepæl. Den svenske boligutvikleren JM tegnet seg som kunde.

– De valgte oss fordi vi hadde de beste løsningene, sier gründeren.

I årene som kom, jobbet Magnor og kollegene jevnt og trutt med å etablere bedriften. De holdt hele tiden OBOS informert om selskapets utvikling, og målsettingen var at Movel skulle bli OBOS’ foretrukne leverandør av ladeanlegg.

Den avtalen landet de sommeren 2021.

– Den fjerde og siste av de viktigste milepælene så langt i Movels historie, og den andre store og avgjørende i 2021, var da fondet Sarsia valgte å investere i oss. Med både OBOS og Sarsia i ryggen, har vi fått selskapet på tørt land. Nå vet vi at vi kommer til å lykkes, sier en fornøyd Magnor.

LADEANLEGG: Dette bildet viser ladestasjonene i anlegget som Movel har bygd opp og montert i Dynekilgata borettslag i Oslo. Ladeoperatøren leverer alt fra A til Å når det gjelder å planlegge, bygge, vedlikeholde og drifte ladeanlegg til borettslag og sameier. FOTO: Movel
Skal videreutvikle programvaren

Movel er en uavhengig aktør i det norske lademarkedet, som er dominert av kraftselskapene, og er totalleverandør av anlegg spesialtilpasset borettslag og boligsameier. Selskapet bistår med befaring, planlegging, etablering, drift og vedlikehold, og leverer både programvaren og det fysiske anlegget.

Det er mange styrer i borettslag og sameier som setter stor pris på å kunne få alt fra en og samme leverandør.

– Det er ingen enkel jobb for privatpersoner å navigere blant tilbydere av store og komplekse ladeanlegg. Det er et nytt marked som krever en viss kunnskap, sier Magnor.

Et viktig arbeid som skal gjøres i 2022, er å videreutvikle programvaren. Stadig mer bevisste kunder stiller stadig større krav til ladeanleggene, og de kriteriene akter Movel å imøtekomme. Faktisk ligger Magnor i forkant her også.

– Ladeanleggene vi etablerer i dag, er inngangen til et mer kommersielt marked for Movel i framtida. Om noen år kommer borettslag og andre store aktører til å ha batterier i kjelleren og solceller på taket. Det betyr at de kan få en helt egen økonomi med kjøp og salg av kraft samtidig som de har lademuligheter med egenprodusert strøm, forklarer gründeren.

Et slikt framtidsscenario gjør programvaren til en enda viktigere del av anleggene.

Knytter til seg flinke fagfolk

Per Th. Magnor har i alle år vært opptatt av at Movel skal ha et profesjonelt styre. Han har også hatt god hjelp av Smart Innovation Norway og rådgiver Tor Frydenberg. Den eksterne kompetansen har vært god å ha flere ganger i løpet av oppstartsårene til Movel.

– Det er ikke alltid enkelt å se seg selv når man sitter midt oppi en hektisk kamp mot konkurrenter og tøffe forhandlinger med kunder. Da har det vært nyttig og betryggende å ha flinke fagfolk å støtte seg til som ser det hele fra utsiden, sier gründeren.

Samarbeidet med Smart Innovation Norway startet høsten 2020. Movel har vært gjennom vekstprogrammet Pangstart, som i dag heter Launchpad Startup, for oppstartsbedrifter og er nå klassifisert som en vekstbedrift.

Magnor forteller at valget falt på Smart Innovation Norway som samarbeidspartner fordi det Halden-baserte selskapet har god kompetanse på energi og energistyring.

– Smart Innovation Norway har også et stort og kompetent nettverk som vi drar nytte av. Og når det har røynet på underveis, har det vært til stor hjelp å kunne drøfte utfordringene med Tor og nyte godt av hans kunnskap og erfaring, sier Per Th. Magnor.