Etter fire år i Smart Innovation Norway, to av dem som Customer Success Manager, går Celine Zapffe (30) inn i rollen som leder for inkubatoren. Den oppgaven tar hun på seg med stort engasjement.
– Helt siden jeg begynte her som prosjektleder, og fikk mulighet til å jobbe i inkubatoren, tenkte jeg at dette er den perfekte jobben for meg. Jeg får jobbe med startups og brukt utdannelsen min – og gründere er de mest spennende menneskene å jobbe med, sier Celine Zapffe, nylig utnevnt inkubatorleder hos Smart Innovation Norway.
Hun tar over stafettpinnen fra Mikael Melitshenko, som nå er avdelingsleder for Smart Innovation Venture.
- Read also: Fem lovende startups deltar i høstens Launchpad Accelerator
- Read also: Are you a technology entrepreneur with international ambitions and in need of capital? Contact Fortress Fund!
– Ingen dager er like, og det er veldig gøy og givende å kunne jobbe tett med startups og bistå dem på reisen, legger 30-åringen til.
Hun føyer seg dermed inn i rekken av kvinnelige inkubatorledere under Sivas inkubasjonsprogram. I dag har 15 av Sivas 35 inkubatorer i Norge kvinnelige ledere, som utgjør 43 prosent.
– Vet hvor skoen trykker
Zapffe har bachelorgrad i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling fra Høyskolen Kristiania og omtaler seg selv som en potet.
– Sånn sett kan jeg litt om mye. Men det er viktig å ha et helhetlig bilde av hva det krever å drive et selskap; hvilke ressurser, kompetanse og suksesskriterer som må til for å lykkes. Som gründer har man mange roller å håndtere, og vår viktigste rolle er å bidra med råd, bistand og kompetanse, påpeker inkubatorlederen.
I løpet av fire år i ulike roller hos Smart Innovation Norway, har hun jobbet tett med og hatt det operative ansvaret for inkubatormedlemmene. Hun har jobbet med onboarding, oppfølging og kundetilfredshet, og sørget for at selskapene får hjelpen de trenger og riktig mentorkompetanse koblet på. Den erfaringen håper Zapffe skal komme til sin rett i hennes nye rolle.
– Jeg kjenner kundegruppen godt, vet hvor skoen trykker, hva de har behov for, og når. Jeg har lært mye om kritiske faktorer for startups, og hva det er lurt å planlegge for – fra en langsiktig femårsplan og ned på aktivitets- og aksjonsnivå.
Unik inkubator med tilpassede tilbud
Zapffe mener at Smart Innovation Norways inkubator bør være attraktiv for norske gründere og oppstartsbedrifter av flere grunner.
– Vi har et helhetlig tilbud fordi vi er en inkubator i et forsknings- og innovasjonsselskap. Vi har mye ressurser på huset, ikke bare når det kommer til selve funksjonen til en inkubator – som jo er å være et godt miljø for noe å vokse i – men vi har også egne forskere som er tett på virkemiddelapparatet og andre viktige aktører innen forskning og utvikling. Dette er sentralt når du skal utvikle ny teknologi eller skape en fordel for ditt selskap, understreker inkubatorlederen.
Hun trekker frem at Smart Innovation Norway i tillegg leder flere næringsklynger, som representerer verdifulle nettverk for gründere innen ekspertiseområdene anvendt kunstig intelligens, smart energi og bærekraft.
– Når det er sagt, har vi også ulike tilbud til startups basert på hvilken fase de er i, enten de er tidlig i sin reise eller mer modne. Vi har for eksempel intensivprogrammet Launchpad Accelerator for oppstartsselskaper i tidlig fase, hvor deltakerne får hjelp til å bygge en bærekraftig, skalerbar forretningsmodell og teste markedshypoteser. Inkubatoren retter seg mer mot selskaper som har kommet ett steg videre, og vi tilbyr skreddersydde program tilpasset behovene hvert enkelt selskap har, forteller Zapffe.
Med kunden i sentrum
Den ferske inkubatorlederen, med en spesiell forkjærlighet for kundetilfredshet, understreker at medlemmene kan være trygge på å bli godt ivaretatt.
– Jeg fokuserer på å løse de utfordringene de står i og vil jobbe med å finne gode løsninger for å dekke deres behov til enhver tid, sier hun, og viser til et velkjent dilemma for alle startups:
– Man trenger kapital for å vokse, men man trenger kunder for å sikre kapital. Samtidig trenger man en moden nok teknologi som skaper reelle verdier for kunden, og for å utvikle teknologien trenger man kapital og ressurser. Og slik går loopen.
Oppsummert er inkubatorens viktigste funksjon å bistå oppstartsselskapene med å løse disse utfordringene og bidra til at de oppnår en bærekraftig, skalerbar forretningsmodell.
– Vi legger til rette for sunn vekst og suksess, slik at vi sammen kan skape grønne arbeidsplasser for fremtiden, avslutter Zapffe.